gekko gecko
Petra Bláhová • 26.01.2010 22:08 • Zobrazeno 456 × • Komentováno: 5 ×
Ahoj,
jsem blazen do teraristiky a chtela bych si pořidit gekona, no spíše párek nebo jednoho samce a dve samice. Mám však pár dotazu:
1.)Je lepší chovat párek nebo je lepší chovat dve samice na jednoho samce, u agamek to tahle je, tak nevim jak to mají gekoni?
2.) Jak poznám co nejpřesněji pohlaví u opravdu malích mláďat?
3.) Mám všechny svoje ješterky ochočené na ruku a na volné pobýchaní po pokoji, jak je to z gekonama nechci ho mít jako žíví obraz za sklem. dá se teda ochočit na ruku?
děkuju všem za rady :)
Pro vkládání komentářů a diskusních vláken musíte být registrovaní a přihlášení.

Ahoj, jsou to vděčné zvířátka
ad 1) Jdou chovat i v triu, ale bude záležet jak se podaří dát dohromady - jak se sehraje. Když mi kdysi jedna samice odešla a chtěl jsem doplnit skupinu, tak mi starší samice mladou málem zabila.
ad 2) U úplně malých mláďat pohlaví poznat nepůjde, s tím jak porostou se nejdříve samcům začnou tvořit preanální póry, to se dá rozpoznat už v zárodku se silnou lupou (ale stejně si nebudete jistá jestli to je už s jistotou samice, nebo je to sameček u kterého jen ještě nezačal vývoj pohlavních znaků) později se samcům vyboulí hemipenální kapsy pod kořenem ocasu, bude mít větší a širší hlavu ...
ad 3) To bude u Gekko gecko oříšek, ne že by to nešlo, ale bude to chtít hodně trpělivosti a začít od mláďat. Umí být pěkně agresivní a kousaví.
děkuji moc za odpověd, snad se mi podaří vypiplat nekousavé jedince.
TEŽKO-nepodaří i malé samice jsou velice agresivní a neslyšel jsem nikdy o neagresivním jedincovi
Nebyl bych si tak jistý. V mém případě byly třeba samice agresivnější než samec, ten si bez jakéhokoli ochočování byl ochotný vzít žrádlo z ruky a při přemisťování se nechat na ruku "nahnat" a nechat se dobrovolně přenést. Nesnesl ale ani náznak stisku. Taky mladší jedinci budou agresivnější než dospělý kus - mládě může ulovit kde co.
Před časem kolovaly po internetu fotky, kde měl chovatel na ruce čtyři nebo pět geků. A když si dáte do vyhledávače "tamed tokay" najdete příklady jak "ochočených" kousků, tak i následků po kousancích.
No uplynuli tři dny a mám gegony doma. První den co jsem je přivezla byli hodne zbrkli, při dotyku uhybali a davali hlasité vyhružky. No po dvou dnech co jsem lezla do terarka asi tak kažkou půl hodinu se dají vzít s klidem na ruku, sice to trva díl, člověk musí manipulovat pomalu a potichu jsou hodne lekava.
Začala jsem hned po přijezdu davat ruku do terária, po hodce jsem zkoušela dát ruku před gekona. Když začal ječet ruku jsem dala tak daleko aby mu to už nevadilo. pak jsem začala hladit po těle, hlava byla nejteší. to se jim opravdu nelibylo, pak jsem zkoušela dat jeho packu na můj prst. no a když si tohle nechali libit tak jsem je tim prstem pomalu podebrala a byli na ruce. Je pravda že poprví tam vydrželi asi vteřinu ale druhej den, ustavičním otravovaním jsem si je druhou rukou stihla nekolikrat vyfotit jak mi sedí na ruce.
Bude to dost težké ja opravdu ochočit, ale ja jsem fakt blazen a pokusím se o to :)
tahle fotka je druhy den po přivezení domu.